Fysio- en manuele therapiepraktijk Zuyd
Bewust van beweging

Een specialist in manuele therapie in Heerhugowaard

Manuele therapie wordt in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd. Het doet geen pijn, maar werkt juist heel bevrijdend. Het is een verdieping van het vak fysiotherapie, waarvoor meer kennis en vaardigheden nodig zijn. 

Hoe werkt manuele therapie

Uw bewegingen worden bepaald door uw skeletstructuur en de daaraan verbonden weefsels, maar ook door uw gewenningspatronen. Meubilair zoals stoelen en uw bed kunnen invloed hebben. Maakt u dagelijks een verkeerde beweging, dan kan dat jarenlang goed gaan. Geleidelijk aan ontstaan er kleine blokkades, waardoor u onbewust uw houding aanpast. Stapelen deze blokkades zich op, dan kunnen er grotere problemen ontstaan. Het bewegingsapparaat komt op bepaalde plekken vast te zitten, en kan alleen nog maar loskomen met externe druk.

 

Waar voelt u de blokkades?

U kunt bijvoorbeeld uw nek niet meer zo ver draaien, of u hebt constant pijn in de onderrug. Maar ook in andere gewrichten in het lichaam, zoals de enkel, knie, heup, schouder, elleboog of pols kunnen blokkades ontstaan.

 

Maar wat doet manuele therapie dan?

Een manueel therapeut heeft inzicht in uw lichaamsbouw, en weet u vanuit bepaalde lichaamshoudingen en druk op de juiste plek tijdelijk te bevrijden uit de blokkades. Daar komt soms een kraakgeluid aan te pas. Het is daarna aan u om deze vrijheid te gebruiken om de omliggende spieren weer te versterken, bijvoorbeeld met de juiste training.

Dry needling

Dry needling is een vorm van fysiotherapie waarbij de aandacht ligt op triggerpoints. Dit zijn kleine punten in de spieren rondom het skelet. Hier kunnen knopen in ontstaan die met dry needling worden ontspannen.  

Fysiotherapie en zorgverzekering

Zonder tussenkomst van een huisarts kunt u een afspraak maken op fysiotherapie. De behandelingen van Fysio- en Manuele therapie Zuyd worden vergoed uit de aanvullende verzekering. Hiervoor hoeft u het eigen risico niet te gebruiken. Het aantal te vergoeden behandelingen verschilt per type verzekering. Bij twijfel of vragen over de vergoeding kunt u altijd bellen.           

Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan gelden de volgende tarieven:

  • Fysiotherapie € 29,50 *
  • Fysiotherapie aan huis € 42,50
  • Manuele therapie € 40,-
  • Screening € 13,-
  • Screening & intake € 42,50
  • Intake na verwijzing € 42,50

* Dry needling en triggerpointtherapie vallen onder fysiotherapie